Línea pedagògica

La nostra idea d’infant

Partim d’una idea d’infant competent i ple de potencialitats i aquesta és la mirada que ens acompanya en tots els nostres plantejaments educatius i organitzatius. Un ésser únic i diferent que es desenvolupa al seu ritme, segons les seves necessitats i amb un estil cognitiu i un caràcter propi. L’infant té una gran capacitat per aprendre de manera autònoma i l’escola bressol és un entorn pensat per oferir-li tot un món de noves possibilitats, sempre de manera segura i sota l’atenta mirada de l’adult.

A l’escola donem molta importància a l’estat emocional dels nostres infants i sabem que la seguretat, la confiança i el vincle afectiu són pilars necessaris per començar a construir coneixements i tenir noves experiències.

L’afecte, l’emoció i la complicitat que es generen al llarg de l’estada de l’infant a l’escola és per nosaltres el millor regal i la millor recompensa per la nostra feina.

El paper de l’adult

 Essent els nens i nenes els protagonistes de l’aprenentatge, la mestra es situa a prop i els acompanya; observant-los, oferint-los noves possibilitats o mostrant confiança per a resoldre les situacions amb què es troba. És l’encarregada de posar al seu abast tots els recursos per donar resposta a la seva curiositat innata. D’aquesta manera, l’infant trobarà a les estances llocs pensats per motivar-lo a descubrir, observar, experimentar,… 

Els espais

L’espai i la seva organització prenen un valor educatiu a l’escola. L’infant troba ambients pensats per a posar a prova les seves destreses i capacitats motrius. Els nens i les nenes podran escollir de manera autònoma les propostes que més els interessi. Així, espontàniament, són lliures per decidir participar o observar fins que se sentin prou segurs o motivats per iniciar el joc. 

Fomentem el moviment lliure. Els espais estan muntats perquè els nens i les nenes, puguin bellugar-se lliurement, i puguin anar explorant i desenvolupant el seu moviment des dels primers mesos de vida.  Així, trobarà a les estances el mobiliari adequat per anar explorant amb confiança totes les seves possibilitats; pas a pas, adquirint seguretat en cadascun dels seus progresos. Tots els ambients disposen d’un espai on els infants poden relaxar-se i descansar quan vulguin.

Tractem els espais exteriors i interiors amb la mateixa cura i intenció. Per això gaudim de diversos ambients a l’aire lliure, pensats al detall, on els infants juguen i aprenen en contacte amb la natura, amb totes les experiències sensorials i emocionals que això ens proporciona.

Disposem d’ un hort que ens ofereix un ventall d’ aprenentatges  infinitament rics. On els infants gaudeixen de tot un món per experimentar i descobrir.

La vida a l’escola bressol

La vida quotidiana és l’eix vertebral de l’ambient educatiu; és al voltant de totes les activitats que fem a l’escola que l’infant trobarà un ambient que fomentarà la seva seguretat i en conseqüència la seva autonomia. El joc com activitat principal per l’aprenentatge conviu amb els moments de cura i higiene personal, l’alimentació i el descans. Les educadores donem especial importància als moments en què podem gaudir del contacte directe i individual amb els infants. Així per exemple, els moments d’higiene i canvi de bolquer són moments privilegiats de relació en que es forgen la confiança i el vincle. Les mestres promouen la col·laboració de l’infant  i  el fan sentir segur, partícip i competent.

El joc

Les educadores considerem el joc com una de les activitats fonamentals. Espontani i lliure, és la manera a través de la qual es coneix a sí mateix i les seves possibilitats, als altres i al món que l’envolta. Durant els anys que passa a l’escola, aquest joc es torna cada cop més complex i enriquidor. Les activitats manipulatives i corporals que es duen a terme l’ ajuden a desenvolupar les seves habilitats i les seves capacitats intel·lectuals i relacionals. 

Per l’infant, el joc és una activitat plaent que li permet reproduir la realitat i representar situacions i rols que el prepararan per la vida adulta. Sovint, els veiem concentrats, observant, investigant, cooperant amb els seus companys/es i gaudint moltíssim deixant anar la seva imaginació i creativitat.

A l’escola trobaran racons i espais molt pensats, amb materials inespecífics (caixes de cartró, robes, anelles de fusta, taps de suro,…) que fomenten la seva imaginació i creativitat i amb els que inventen situacions inesperades. També materials naturals que evoquen sensacions tàctils diverses, olors,…i amb els que posen en marxa diferents mecanismes d’observació, experimentació, manipulació,…

La participació de les famílies a l’escola bressol

Les famílies sou els primers educadors que tenen els vostres fills/es. Per ells sou el més important, volem que us sentiu acollits, escoltats i reconeguts.

La vostra implicació i col·laboració és un tret identificatiu que ens representa. 

Els moments compartits amb vosaltres dins l’escola són moments molt especials pels infants; fan que l’escola sigui de tots i per a tots, els transmeten felicitat, seguretat i confiança, alhora que enforteixen els vincles entre l’escola, la família i els infants, els tres pilars que formen l’Escola Bressol.